Finnvedsvallen i Värnamo under förra säsongen. Arkivbild.
Finnvedsvallen i Värnamo under förra säsongen. Arkivbild. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Beskedet: Byter gräset på Finnvedsvallen

Efter fyra raka hemmamatcher på bortaplan kan fotbollsallsvenska IFK Värnamo andas ut. Gräset på Finnvedsvallen kommer att bytas ut, men klubben får stå för drygt hälften av kostnaden på cirka tre miljoner kronor.


"Det är klart att det här är mycket påfrestande för klubben ekonomiskt, men vi måste komma till rätta med problemet på kort och lång sikt och då ser vi att det här är det bästa alternativet", säger Lisa Lidén, klubbchef i IFK Värnamo, i ett pressmeddelande från Värnamo kommun.

Fjärde matchen som flyttas

På torsdagen underkändes gräsplanen återigen vid Svenska fotbollförbundets inspektion och söndagens hemmamatch mot Brommapojkarna får spelas i Kalmar i stället. Värnamo har redan fått spela sina tre tidigare hemmamatcher på annan ort – två i Borås och en i Varberg.

Klubben och kommunen har fört samtal under fredagen och under ett möte enades parterna om att det bästa är att byta ut gräset så fort det är möjligt. Arbetet påbörjas nästa vecka och ett nytt gräs kostar cirka tre miljoner kronor.

"Vi är glada att vi tillsammans har kommit fram till ett beslut och vi hoppas att det nu innebär att IFK kommer att kunna spela resten av sina hemmamatcher hemma på Finnvedsvallen", säger Gottlieb Granberg, ordförande i teknik- och fritidsnämnden, i pressmeddelandet.

I egenskap av hyresgäst ska klubben stå för 51 procent av kostnaden och kommunen för resten.

Hemmapremiär 19 maj

Enligt kommunen kommer planen att vara spelbar omgående efter att det nya gräset kommit på plats. Därmed väntas IFK Värnamos riktiga hemmapremiär kunna spelas mot Kalmar den 19 maj.

Anledningen till att planen på Finnvedsvallen blivit underkänd är att gräset har dött på stora ytor, främst på grund av snömögel. Det har behövts en längre period av varmare väder för att planen ska kunna återhämta sig.

Kommunen ska även utreda förutsättningarna för att lägga värme under planen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!