Branslepriser
En ny EU-lag kan leda till flera kronor dyrare bensin- och diesel - Foto: Fredrik Persson/TT

Varningen om bränslepriset: Kan rusa med nya EU-lagen

En ny EU-lag riskerar att ha en drastisk inverkan på bränslepriserna. Priserna på bensin och diesel stiger med flera kronor per liter när lagen träder i kraft, varnar flera EU-parlamentariker och tankesmedjor.


Ska du dra släp med elbil? Då kan du behöva ett nytt körkortEU kommer inom några år att införa ett nytt system för utsläppshandel kallat ETS2, riktat mot bränsle för uppvärmning av byggnader och vägtransporter.

ETS2 ska komplettera det befintliga ETS-systemet, och ska införas år 2027.

Nu varnar EU-parlamentarikern Peter Liese att ETS2 kan ha en drastisk inverkan på bränslepriserna, rapporterar Euractiv.

Läs även: Superlyxiga husbilen från Volvo: Kostar 30 miljoner

Ska bli dyrare att släppa ut

Poängen med ETS2 är att det ska bli dyrare att producera bränslen som orsakar utsläpp, exempelvis bensin eller diesel.

EU kommer att sätta ett utsläppstak för en viss bransch och sedan sälja utsläppsrätter till företagen, som sedan sinsemellan kan köpa och sälja dessa.

Drivmedelsproducenterna ska sedan hålla koll på utsläppen som deras produkter orsakar, och sedan köpa utsläppsrätter för detta.

ETS2 klubbades igenom under förra året, och löftet från politikerna i EU var då att utsläppsrätter för ett ton koldioxid skulle kosta under 45 euro, motsvarande knappt 530 kronor.

Detta skulle i sin tur leda till en höjning av bränslepriserna på runt en krona per liter, men att inverkan på bensin- och dieselpriserna skulle vara så liten ser många som optimistiskt.

Läs även: Kungens gamla lyx-BMW till salu – en tidlös klassiker

Flera kronor högre bränslepriser

En av dessa är Peter Liese, som på sistone har börjat tveka på om 45 euro-målet går att hålla. Detta då man har upplevt “motgångar i termer av både mobilitet och byggnader”.

Det han syftar på är att varken fordon- eller fastighetsindustrin har minskat sina utsläpp i den takt man räknade med när man utformade ETS2-systemet. Detta kan i sin tur leda till ökad efterfrågan på utsläppsrätterna, vilket trissar upp priserna.

Även EU-parlamentarikern Tiemo Wölken är oroad, och kallar 45 euro-målet en “mjuk broms”, snarare än ett faktiskt tak. I själva verket kan priserna bli betydligt högre än så.

– Färska studier uppskattar att priset kan stiga mot 200 euro per ton, sade han till Euractiv med hänvisning till forskning från den tyska tankesmedjan Agora Energiewende.

Baserat på detta är risken att bränslepriserna kommer att rusa med flera kronor när ETS2 träder i kraft år 2027.

Läs även: Vanliga felet kan döda din Volvo – så kontrollerar du bilen

Läs även: Ska du dra släp med elbil? Då kan du behöva ett nytt körkort

Bil