Lucas Raymond.
Lucas Raymond. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Stjärnan spelar VM – utan kontrakt

Kontraktet med Detroit har gått ut – ändå spelar forwardsstjärnan Lucas Raymond, 22, VM med Tre Kronor. Jag var inställd på att spela mer hockey och kände mig inte riktigt klar, säger han inför premiären mot USA.


Den före detta Frölundaprofilen går emot strömmen när han har tackat ja till VM-spel med Tre Kronor.

Raymonds kontrakt med NHL-klubben Detroit har gått ut och efter framgångarna under senaste säsongen väntas han skriva ett nytt monsterkontrakt.

I det läget väljer de flesta av Raymonds dignitet att avstå VM-spel då en skada skulle kunna vara förödande.

Alltid en ära

Men Lucas Raymond är inte nervös för att råka illa ut.

— Nej, det är jag inte. Det är alltid en ära och roligt att få spela för Sverige. Vi hade möjligheten att lösa det trots min kontraktssituation så det var enormt kul, säger han.

Raymond, 22, har precis spelat ut sitt treåriga rookiekontrakt med en lön på motsvarande tio miljoner kronor per år och är nu så kallad restricted free agent. Det innebär att Detroit, som missade slutspel, har förstatjing på honom.

Den gångna säsongen gjorde han 31 mål och 72 poäng på 82 matcher och i Nordamerika spekuleras det i att Detroit får hosta upp ordentligt med pengar för att behålla Raymond. Summor på 8 miljoner dollar per år, motsvarande 85 miljoner kronor, har nämnts.

Inte riktigt klar

Hur resonerade du kring VM?

— Min säsong med Detroit tog slut ganska snabbt. Jag var inställd på att spela mer hockey och kände mig inte riktigt klar. Om kroppen känns bra så vill man spela för Sverige. Det var inte så mycket mer tankar än så. Det viktigaste var att vi kunde få klart det administrativa och det lyckades, säger han.

Raymond var med i fjol då Sverige snöpligt åkte ut mot Lettland i kvartsfinal. Nu är han revanschsugen.

— Det är aldrig kul att åka ut så tidigt och så fort man ställer upp på såna här saker så gör man det för att vinna. Det är självklart målet, säger Raymond som snittade en poäng per match i fjol, två mål och sex assist på åtta matcher.

Han ser fram emot VM-premiären mot USA på fredagskvällen.

— Kul, en rivstart. Det är ett av topplagen, så det blir en bra utmaning, säger han.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!