Filippa Curmark efter 3–1-målet i hemmamötet med Piteå.
Filippa Curmark efter 3–1-målet i hemmamötet med Piteå. - Foto: Adam Ihse/TT

Häcken vände mot Piteå: "Vi steppade upp"

Den 1 maj gör lagen upp om cupguldet. Men redan nu kunde Häcken och Piteå mäta krafterna mot varandra – och Häcken var starkast. Förhoppningsvis kan vi göra det ännu bättre på onsdag, säger Filippa Curmark efter 3–1-segern.

Fakta: Cupfinalerna den 1 maj

Herrfinalen

14.00: Malmö FF–Djurgården på Eleda stadion i Malmö.

Damfinalen

17.00: Häcken–Piteå på Bravida arena i Göteborg.

Häcken visade klass och styrka i vändningen i det damallsvenska hemmamötet med Piteå.

Och det avgörandet målet var delikat.

Alice Bergström skickade in ett hårt, flackt inlägg från kanten och vid bortre stolpen satte Anna Sandberg bara foten till och fick in 2–1 i 56:e minuten.

Sedan handlade det mesta om Häcken, som vred upp tempot rejält från första halvlek och skapade flera chanser.

"Steppade upp i andra"

I 85:e satte Filippa Curmark 3–1.

— Vi steppade upp i andra och stundtals såg man vilken bra fotboll vi kan spela och vi skapade också många chanser, säger Curmark till Viaplay.

— När solen började skina här på Bravida, då började vi också skina.

För Häcken var vändningen ett styrkebesked inför cupfinalen den 1 maj.

För Piteå lär förlusten ge en stor dos av revanschkänsla inför nästa veckas möte på Bravida arena.

Annars var det Piteå som inledde bäst och även tog ledningen efter drygt en kvart.

Josefin Johansson, som missade förra säsongen efter att ha fött sitt andra barn, kom in centralt, ohotad och satte dit pannan på bollen från Ronja Aronsson.

Via stolpen såg hon sedan bollen hamna bakom målvakten Jennifer Falk.

"Katastrof"

Ledningen stod sig till slutet av första halvlek – då hemmalaget tilldömdes en till synes billig straff.

— Det är katastrof att de får straffen, säger Piteås Ronja Aronsson.

— Hon lägger sig bara på mig. Det är helt sjukt att det blir straff. Det är sådana här situationer man skulle vilja ha VAR till, för att kolla på den.

Jòhanna Fossdalsá Sörensen brydde sig inte om straffen var rätt eller fel dömd, utan placerade kyligt in kvitteringen på tilläggstid.

18-åringens mål visade sig bli starten på Häckens vändning.

Regerande mästaren Hammarby och storklubben Rosengård fortsätter att imponera under inledningen av säsongen.

I tredje omgången kom klubbarnas tredje seger.

Hammarby fick 2–0 borta mot Kristianstad och Rosengård hemmaslog AIK med 3–0.