Palestinier på flykt anländer till Deir al-Balah i centrala Gazaremsan från Rafah på torsdagen, sedan Israel intensifierat anfallen mot Rafah.
Palestinier på flykt anländer till Deir al-Balah i centrala Gazaremsan från Rafah på torsdagen, sedan Israel intensifierat anfallen mot Rafah. - Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT

Hamas: Bollen är hos Israel

Utsikterna för en snar vapenvila i Gaza ser inte ljusa ut. Medlarländerna Egypten och USA efterlyser större flexibilitet från bägge sidor. Kairo uttrycker oro för att en storskalig Rafahoffensiv kan hota stabiliteten i regionen.


Bakgrund: Kriget mellan Israel och Hamas

Israels pågående krig mot Hamas i Gazaremsan inleddes efter den islamistiska extremistgruppens terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023.

Omkring 1 200 personer beräknas ha fallit offer för terrorattacken, merparten av dem civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade omgående med omfattande mark- och luftoffensiver mot Gazaremsan, med det uttalade målet att förgöra terrorstämplade Hamas och få hem gisslan.

Under kriget har runt 35 000 människor dött i Hamaskontrollerade Gaza, enligt lokala vårdmyndigheter. Siffrorna gör inte skillnad på civila och stridande dödsoffer, men merparten uppges vara kvinnor och barn.

Hamas står fast vid det förslag om vapenvila som Israel haft en rad invändningar mot, meddelade den terrorstämplade extremistgruppen under natten till fredagen, sedan bägge förhandlingsdelegationer lämnat Kairo.

"Bollen är därmed nu helt i händerna på ockupationen (Israel)", uppgav Hamas i ett meddelande till andra palestinska grupper, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Känslig fas"

Enligt islamistiska Hamas har Israel motsatt sig förslaget på flera centrala punkter.

Förstörelse i ett bostadshus i Rafah i södra Gaza. Bild från i tisdags.

Även Israel ser den två dagar långa förhandlingsrundan i Kairo som avslutad, rapporterar Reuters. Enligt en israelisk tjänsteman har Israel uttryckt sina reservationer till medlarna.

I ett uttalande från ett samtal mellan Egyptens och USA:s utrikesministrar sägs förhandlingarna vara inne i en "känslig fas", rapporterar AFP. Kairo uttrycker oro för att en fullskalig israelisk offensiv mot Rafah, nära Egyptens gräns, skulle hota stabiliteten och säkerheten i regionen.

Krävs flexibilitet

USA:s Antony Blinken ska ha försäkrat sin egyptiske kollega Sameh Shoukry att USA inte stöttar en större militär insats i Rafah samt motsätter sig tvångsförflyttning av palestinier från Gaza. De båda utrikesministrarna understryker behovet av att Israel och Hamas visar större flexibilitet i förhandlingarna om ett avtal om vapenvila och fångutväxling ska kunna nås.

Palestinier sörjer anhöriga dödade i israeliska attacker mot Rafah. Bild tagen i tisdags.

Avstånden i samtalen har inte minskat, uppger John Kirby, talesperson för USA:s säkerhetsråd.

— Det betyder inte att vi har gett upp hoppet. Vi tror fortfarande att det finns en väg framåt, men det kräver att bägge sidor visar ledarskap, sade han på torsdagen.

I Rafah finns i nuläget över 1,2 miljoner palestinier. Många av dem har flytt dit från andra delar av Gaza på Israels uppmaning. På fredagen kommer rapporter om fortsatta israeliska anfall mot staden i södra Gaza, liksom mot Gaza stad längre norrut.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!