Här är livsmedlen som berörs av de nya reglerna.
Här är livsmedlen som berörs av de nya reglerna. - Foto: Nora Lorek/Fredrik Sandberg/TT

Ny lag kan göra din frukostmat olaglig – de varorna berörs

Flera klassiska frukostelement riskerar att bli olagliga efter att EU-rådet röstat igenom förändringar i de så kallade "frukostdirektiven". Här är livsmedlen som berörs.


Den 10-11 april röstade EU-rådet och Europaparlamentet igenom en överenskommelse som man hoppas ska hjälpa befolkningen i EU-länderna att äta nyttigare frukost. Nu kommer kraven på produktion, märkning och sockerhalt skärpas för att varor ska få fortsätta gå under vissa benämningar.

Fyra kategorier av livsmedel – sylt, honung, fruktjuice och laktosfri mjölk – berörs av de nya ändringarna. 

På Europeiska rådets hemsida sammanställs punkterna som påverkas i den preliminära överenskommelsen av de så kallade "frukostdirektiven". 

Vad händer om man bryter mot reglerna?

Medlemsländerna har nu 24 månader på sig att införa de nya reglerna. Det betyder att tillverkarna antingen måste ändra sina recept, alternativt byta ut märkningen på de varor som inte lever upp till de nya kraven. 

Exempel: En sylt som inte lever upp till de nya reglerna kommer inte förbjudas från att säljas när två år passerat, men den kommer inte längre få kallas för sylt.

Populära sylten kan bli olaglig – efter mer än 100 år

Varorna som blir dyrare – riskerar att ta slut

Risk för marknadsföringsförbud och vite

Att marknadsföra livsmedel på ett icke-korrekt sätt är vilseledande och otillåtet, enligt Konsumentverket.

"All livsmedelsinformation ska vara korrekt, tydlig och lätt att förstå för konsumenten. Påståenden som görs om en produkt i marknadsföringssyfte måste alltid vara sanna och får inte vara vilseledande", skriver de på sina hemsida.

Om man inte frivilligt ändrar sin felaktiga marknadsföring kan Konsumentverket skicka ett föreläggande till vederbörande, eller ta ärendet direkt till domstol. Där riskerar man både marknadsföringsförbud och vite.

Och vad är det då som gäller?

Nya regler för sylt

  • Den lägsta tillåtna frukthalten i sylt ökar. Per kilo sylt föreslås 450 gram bär som allmän regel. 
  • För "extra sylt" föreslås 500 gram bär som allmän regel. Målet är att minska sockerhalten och öka frukthalten i produkterna.

Nyheter24 har tidigare kartlagt hur den svenska syltmarknaden påverkas av ändringarna. 

Då visade det sig att många aktörer, däribland matjättarna Ica, Coop och Axfood, alla säljer sylt som inte klarar de nya spärrarna.

LÄS MER HÄR: Sylten som kan bli olaglig – här är hela listan

Nya regler för honung

  • Ursprungsländerna ska anges på etiketten i fallande ordning utifrån vikt. Märkningen kommer även innehålla den procentandel som varje land representerar i blandningen. 
  • Skyldigheten att ange procentandelen på etiketten gäller endast de fyra största andelarna, förutsatt att dessa utgör mer än 50 procent av blandningens vikt. Detta kan medlemsländerna besluta om.
  • Ursprungsländerna för förpackningar som väger mindre än 30 gram ska ersättas med en ISO-kod på två bokstäver. 
  • Utvecklade metoder för att upptäcka förfalskad honung kommer tas fram för att bekämpa honungsbedrägerier.

Nya regler för fruktjuicer

  • För att möta efterfrågan på produkter med mindre socker ska tre nya texter inom kategorin läggas till: ”fruktjuice med minskat innehåll av socker”, ”fruktjuice från koncentrat med minskat innehåll av socker” och ”koncentrerad fruktjuice med minskat innehåll av socker”. 
  • Märkningen ”fruktjuicer innehåller endast naturligt förekommande socker” tillkommer, för att ge konsumenterna mer insikt i vad de dricker.

Nya regler för laktosfri mjölk

  • De två medlagstiftarna har enats om att tillåta behandlingar som producerar laktosfria dehydratiserade mjölkprodukter.

LÄS MER:

Efterlängtade Arla-produkten kan komma tillbaka

OLW:s stora förändring – gäller redan idag

EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!