Eden Golan närvarade under pressträffen efter den andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2024.
Eden Golan närvarade under pressträffen efter den andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2024. - Foto: Jessica Gow/TT

Här vägrar artisten vara med på bild med Israels Eden Golan

På en pressträff efter den andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2024 satt Israels Eden Golan jämsides en konkurrent – som valde att ha en flagga över huvudet.


Det var i tisdags som Eurovision Song Contest 2024 inleddes i Malmö. Tävlingen, som föranlett ett enormt säkerhetspådrag i Sveriges tredje största stad, har i år fått utstå massiv kritik. Detta eftersom Israel, trots kriget i Gaza, medverkar. 

Inför tävlingen fick landet ändra både titel och delar av låttexten i bidraget som numera heter "Hurricane" och som framförs av Eden Golan. Detta eftersom vissa låtrader refererade till Hamas terrorangrepp mot Israel den 7 oktober förra året, vilket enligt arrangören EBU var ett för politiskt budskap. 

Vem är Eden Golan? Tävlar för Israel i Eurovision 2024

Eden Golan. Foto: Jessica Gow/TT

Eurovision Song Contest 2024 final: Startfält, startordning och odds

Eden Golan: "Älskar att uppträda"

Under den andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2024 möttes Eden Golan av burop i arenan, men hon klättrade samtidigt rejält som vinnarfavorit på oddslistorna och tog sig vidare till lördagens final.

På en pressträff efter tävlingen fick artisten en fråga om hur det kändes med all uppmärksamhet hon och Israel fått i årets tävling. 

– Jag älskar att uppträda och jag känner verkligen att jag har fått en gåva från Gud. Att delta kommer förstås med en massa stress, men jag försöker att glömma det när jag går upp på scenen och bara ge allt, sa hon då, enligt TT.

Israel buades ut i arenan under Eurovision 2024 – igen

Foto: Jessica Gow/TT

Eden Golan: Eurovision 2024 är säkert för alla

Joost Klein satt med flagga över huvudet

Men på bilderna från pressträffen går det samtidigt att se att Eden Golans konkurrent Joost Klein från Nederländerna sitter intill henne med en nederländsk flagga över huvudet.

Joost Klein till vänster. Foto: Jessica Gow/TT

Anledningen? Enligt Aftonbladets Tobbe Ek, som befinner sig på plats under tävlingen, har Klein vägrat vara med på bild tillsammans med Eden Golan under hela veckan. 

På pressträffen la sig Klein dessutom i när den israeliska artisten fick en fråga från en polsk journalist. Frågan gällde huruvuda Israels delegation och Eden Golan funderat på om de utsätter andra för risker genom att delta i Eurovision Song Contest i år.

Marcus & Martinus svarar på hatet: "Varför?"

Joost Klein på scen. Foto: Jessica Gow/TT

– Du behöver inte svara på frågan, sa SVT:s Jovan Radomir, som ansvarade för pressträffen, då, varpå Klein bröt in – fortsatt med flaggan över huvudet:

– Why not!?

Läs fler artiklar om Eurovision Song Contest 2024 här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!