Elbilen tappade
Stora, snabba elbilar håller sitt värde otroligt dåligt - Foto: Tesla/BMW

Elbil tappade 400 000 kronor i värde – på ett år

En av de största kostnaderna med att äga en ny bil är värdeminskningen, och den senaste tiden har elbilar varit särskilt hårt drabbade. En modell av elbil har tappat 400 000 kronor på bara ett år.


Vad en bil kommer att kosta i värdeminskning är inte helt lätt att förutspå, och det gäller särskilt elbilar eftersom de är en ganska ny klass av bil på begagnatmarknaden.

Under pandemiåren höll elbilarna sitt värde väldigt bra, men under det senaste året har de i stället varit några av de minst ekonomiska bilarna att äga sett till värdeminskningen.

Vi Bilägare har sammanställt hur mycket olika elbilar har tappat i värde under det senaste året, baserat på bilarnas nypris och vad bilhandlare annonserar dem för på Blocket.

Läs mer: Miljözonen i Stockholm nu klubbad – Moderaterna rasar

Elbil tappade 400 000 kronor på ett år

Den elbil som i kronor och ören har tappat mest i värde är Teslas prestanda-flaggskepp Model S Plaid.

Vi Bilägare hittade en Tesla Model S Plaid från 2023 utannonserad för 1 078 070 kronor, vilket är ett värdetapp på 400 000 kronor jämfört med nypriset.

Bilen har gått 1 400 mil, och räknat i värdeminskning per mil motsvarar detta en värdeminskning på 286 kronor.

Läs mer: Är elbilar framtiden? Allt fler svenskar negativt inställda

571 kronor per mil i värdeminskning

Den elbil som uppvisar den i särklass största värdeminskningen per mil är emellertid en BMW i5 M60 av 2024 års modell, som ligger utannonserad för 1 138 700 kronor.

Bilen har tappat 330 700 kronor i värde på bara 579 mil. Det motsvarar en värdeminskning på hiskeliga 571 kronor per mil.

Andra elbilar som har tappat mycket i värde är Kia EV6 RWD GT-Line och Porsche Taycan 4S Sport Turismo, med värdeminskning på 172 respektive 161 kronor per mil.

Läs mer: Explosion på elbuss i Norge – en allvarligt skadad

Volvo och diesel är vinnande koncept

Att stora, dyra sedaner med hög effekt tappar mycket i värde på kort tid är emellertid inget nytt – så har det länge varit även för bensinbilar.

Ingen av elbilarna i Vi Bilägares sammanställning har tappat mindre än 100 kronor per mil under sina första år på vägarna. Bäst till ligger Audi Q4 50 e-tron quattro med en värdeminskning på 105 kronor milen.

Vissa laddhybrider har också tappat ordentligt i värde. Värst är Skoda Superb Combi Sportline iV med ett tapp på 252 kronor per mil, följd av BMW 530e xDrive med ett tapp på 179 kronor per mil.

Som ett exempel på hur låg värdeminskningen på en ny bil kan vara har Vi Bilägare även inkluderat en mer traditionell vagn i form av en Volvo-kombi med dieselmotor. En Volvo V90 Cross Country D5 AWD från 2019 har bara tappat 25 kronor per mil under sina fem år på vägen.

Att hålla sig borta från nymodigheter och behålla sin bil i ett antal år förefaller således vara ett vinnande koncept.

Läs mer: Därför var Saab ett dåligt bilmärke – enligt GM-chefen

Bil