Lura bedragare
En ny form av bedrägeri drar genom landet - Foto: Jack Mikrut/TT

Så försöker bedragarna lura dig – med lapp på vindrutan

En ny typ av bedrägerier har blivit vanligare den senaste tiden. Nu går polisen ut med en varning till landets bilägare.


Upplägget kring bedrägeriet är att bilägare kommer tillbaka till sin bil och upptäcker en handskriven lapp under vindrutetorkaren, i kombination med att någon del av bilen är skadad.

På lappen kan det stå ett meddelande i stil med “jag råkade krocka med din bil, kontakta mig gärna.

Tesla billigaste märket att underhålla – Volvo kostar dubbla

Bedragarna vill kapa din identitet

Poängen med upplägget från bedragarens sida är att lura bilägare att skicka en bild på sitt körkort.

Bilden på körkortet kan bedragaren använda för att skapa en falsk identitet, och exempelvis ta ut ett lån i bilägarens namn.

Nu har det gått ut en varning om fenomenet från polisen i Jämtland Härjedalen på sociala medier. Där uppmanar man till att aldrig ge ut känsliga uppgifter som bankdetaljer, eller skicka bilder på id-handlingar.

Köpa begagnad bil? Här är bästa tipsen

Camilla från Österåker drabbades

En av de bilägare som har drabbats är Camilla Rubin från Österåker, som hittade en lapp på sin bil där det stod att den blivit påkörd.

När hon kontaktade mannen som lämnat lappen lovade han att ta fullt ansvar och sköta all kontakt med försäkringsbolaget. När Camilla vägrade skicka en bild på sitt körkort blev mannen påstridig, varpå hon började fatta misstankar.

– När någon vill ha personuppgifter, kortuppgifter, BankID, att man ska betala snabbt eller någon är väldigt påstridig. Då vill jag rekommendera alla att dra öronen åt sig, säger Camilla Rubin till Sveriges Radio P4 Stockholm.

Tesla lanserar sin sportigaste modell någonsin

Rea på elbilar: Tesla, Toyota och BYD sänker priserna

Bil