Tesla
Nya Tesla Model 3 Performance har sett dagens ljus - Foto: Tesla

Tesla lanserar sin sportigaste modell någonsin

Tesla har länge byggt bilar med häpnadsväckande prestandasiffror, men rent kördynamiskt har märket aldrig legat i topp. Nu ska det bli ändring på det, med lanseringen av nya Model 3 Performance.


Lanseringen av uppdaterade Tesla Model 3 ägde rum i slutet av 2023, och medförde välkomna uppgraderingar i komfort och kvalitetskänsla samt bättre effektivitet.

Sedan dess har det emellertid inte funnits någon prestandaversion av modellen, men det ser man nu till att åtgärda med nya Tesla Model 3 Performance.

Köpa begagnad bil? Här är bästa tipsen

Snabbare än tidigare

Nya Performance-modellen är den mest kraftfulla Model 3-varianten någonsin, med en effekt på 510 hästkrafter.

0-100-sprinten avverkas på 3,1 sekunder, vilket är 0,2 sekunder snabbare än den gamla versionen. Toppfarten ligger på 262 km/h.

Bilen känns igen genom mer aggressiva front- och bakpartier, samt ett antal aerodynamiska uppgraderingar som ska ge bättre balans i höga hastigheter.

Nya Model 3 Performance är även utrustad med smidda aluminiumfälgar på 20 tum.

Tesla billigaste märket att underhålla – Volvo kostar dubbla

Sportigaste modellen någonsin

Utöver att göra nya Model 3 Performance snabbare rakt fram har Tesla även fokuserat på att göra bilen mer dynamisk att köra än tidigare Tesla-modeller.

Detta är något som bortprioriterades när Model 3 ursprungligen utvecklades. Då fokus låg på att göra modellen effektiv att producera, varför man minimerade skillnaderna mellan Model 3 Performance och övriga modellvarianter.

Rea på elbilar: Tesla, Toyota och BYD sänker priserna

Ett nytt tänk för Tesla

Detta tänk har man nu kunnat avvika från, och nya Model 3 Performance ska således leverera en mer fokuserad körupplevelse än någonsin tidigare.

Bilen är därför utrustad med aktiva stötdämpare som drivs av egenutvecklad mjukvara, som tillsammans med ett antal uppgraderade chassikomponenter ska erbjuda ultimat väghållning i kombination med goda vardagsegenskaper.

Bromsarna är också mer kraftfulla än tidigare, och interiört har man monterat dedikerade sportstolar som håller föraren på plats vid hård kurvtagning.

Prislappen ligger på 644 170 kronor, och leveranserna drar i gång nu under det andra kvartalet 2024.

Kvinna ljög om snö på skyltar vid fortkörning – får fängelse

Bil