Begagnad bil
Att välja en begagnad bil kan vara smart - Foto: Tomas Oneborg/Leo Sellén/TT

Köpa begagnad bil? Här är bästa tipsen

Inför sommaren är det många som går i bilköpartankar, och med stigande nybilspriser är det många som sneglar på att köpa begagnad bil. Här är fem tips för ett så tryggt köp som möjligt.


Tipsen kommer från Carl-Erik Stjernvall, som är teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Köp inte fel sorts bil – kan bli dyrt

Det första tipset som Carl-Erik Stjernvall ger är att man ska köpa rätt sorts bil, för att undvika onödiga kostnader.

Poängen är att om man köper en för stor bil medför detta i regel ett högre pris, samt dyrare skatte-, försäkrings- och drivmedelskostnader. Att betala extra för att få onödig teknik, en suv-kaross eller fyrhjulsdrift är oftast inte heller nödvändigt.

Det är i stället bra att prioritera saker som en ifylld servicebok och att vinterdäcken är bra. 

Om man har en bil att byta in är tipset att man inte ska acceptera skambud från bilhandlaren, då begagnatpriserna har legat stadigt i det senaste.

Tesla billigaste märket att underhålla – Volvo kostar dubbla

Köp gärna av en privatperson

Ett annat tips för den som funderar på att köpa en begagnad bil är att köpa den av en privatperson, då priset i regel kommer vara lägre än hos en handlare.

Nackdelen är att det vid köp från en privatperson blir svårt att reklamera fel eller få några garantier. Det är säljarens skyldighet att informera om kända fel och brister på bilen, men resten måste kontrolleras av köparen. Det innefattar vem som äger bilen, samt om den är belastad med några skulder eller lån.

Carl-Erik Stjernvall tipsar också om att man ska upprätta ett köpeavtal mellan säljare och köpare, och att det ger extra trygghet att genomföra ägarbytet i Transportstyrelsens app samt sköta betalningen med Swish.

Rea på elbilar: Tesla, Toyota och BYD sänker priserna

Läs annonsen ordentligt 

Det är enligt M Sverige också viktigt att läsa igenom annonsen ordentligt, och man ska gärna även spara en kopia.

Annonsen blir nämligen alltid en del av köpeavtalet, och det som står där gäller. Att en bilhandlare försöker att reservera sig för felskrivningar eller sälja på dig någon form av extra garanti signalerar att man inte vill ta ansvar. Då är det bättre att vända sig till en annan firma.

Detta gäller även om den varudeklaration till bilen som alltid ska finnas skulle saknas.

Kvinna ljög om snö på skyltar vid fortkörning – får fängelse

Ångra dig i tid – för det är svårt

Det gäller också att ha koll på den ångerrätt som gäller vid köp av en begagnad bil, då den är mycket begränsad.

Tipset från Carl-Erik Stjernvall är att inte skriva på något hos bilhandlaren innan man verkligen har bestämt sig för att köpa bilen. Skulle du ändå göra det går det ändå att häva köpet så länge du ännu inte har tagit emot bilen, men då har handlaren rätt till ersättning.

Du kan däremot inte ångra dig när du har tagit emot bilen, med undantag från om köpet är gjort på distans. I det fallet gäller distansköpslagens ångerrätt på 14 dagar räknat från den dag du mottog bilen.

Superbil värd 30 miljoner körs genom översvämning

Då kan du reklamera ett fel

Det sista tipset är att ha koll på reklamationsrätten, och använda denna om det går och behövs. Den gäller oavsett hur gammal bilen är.

För en bilhandlare som inte erbjuder några garantier gäller ändå konsumentköplagen, och så kallade ursprungliga fel går således att reklamera. Fel som plötsligt inträffar räknas dock i regel inte som ursprungliga, exempelvis en brusten kamrem.

Bil