Carnegie Listed Infrastructure minskade 1,18 procent i april - Union Pacific gick mot strömmen bland järnvägsbolag

Inledningsvis nämner förvaltarna att inflationssiffrorna från USA kom in högre än förväntningarna samtidigt som rapportperioden visat på överlag positiva rapporter. Därefter lyfter förvaltarna Meta, som visar på att det numera ställs högre krav på att investeringarna inom AI får utväxling.

"Inom den så heta trenden kring AI räcker det inte längre bara att spendera pengar utan det krävs också att få utväxling, något Meta fick erfara efter att ha tappat tio procent på högre investeringar inom AI."Järnvägsbolagen gick enligt förvaltarna svagt under månaden, detta efter att rapporterna visade på minskad aktivitet inom vissa segment. Union Pacific, som ingår i portföljen, är det största bolaget inom järnvägssektorn.

Bolagets rapport togs enligt förvaltarna emot väl av marknaden, vilket gick mot strömmen för bolagen inom sektorn. Vidare lyfter förvaltarna att elpriserna har börjat vända något efter att ha gått ned kraftigt det senaste året."Fortums rapport visade att intäktsbortfallet inte blev så mycket som befarat där omsättningen kom in tio procent över förväntan."Förvaltarna nämner en rapport från Goldman Sachs som publicerades under månaden, rapporten indikerade på att energibehovet kan komma att öka med 40-50 procent de kommande tio åren.

En ökning som till stor del skulle vara driven av datacenter. De stora aktörerna inom datacenter har enligt förvaltarna ambitiösa klimatmål, vilket de spår kommer att öka efterfrågan på förnybar energi.

"Orkar man se igenom de mer kortsiktiga problemen med låga elpriser finns det långsiktig potential. Fonden är väl positionerad i värdekedjan för denna megatrend, med innehav som driver datacenter, producenter av förnybar energi och elnät som kopplar ihop producent och konsument", avslutar förvaltarna.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Veolia Environnement och Terna Rete Elettr Nazional, som båda uppgick till 5,5 procent vardera av portföljen, följt av Vinci med portföljvikten 5,2 procent. Störst exponering hade fonden mot kraftförsörjning, följt av industri och fastigheter.

Fondens geografiska exponering bestod till 30,4 procent av USA, följt av Frankrike och Italien med vikter om 13,1 respektive 9,8 procent.